Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

A może przekąsisz oscypka?

Oscypek jest chyba najbardziej znanym serem owczym. Pasuje do wielu potraw, a jego walory smakowe doceniają nawet światowi smakosze. Nazwa oscypek pochodzi najprawdopodobniej od nazwy formy, która się rozszczepia i stąd właśnie nazwa oscypek – czyli rozszczepek.

 

Mało osób wie, że oscypki były formą waluty. Podczas dojenia owiec przed redykiem sprawdzano ile mleka dają owce każdego z właścicieli. Podobną czynność wykonywano po powrocie owiec z hal. W gen sposób ustalano ile oscypków należy się każdemu z górali. Oscypki były używane do rozliczeń pomiędzy członkami społeczności.

 

Jak przyrządzić prostą, ale kaloryczną przekąskę z oscypka?

Produkty: 2 małe oscypki, 4 plastry wędzonego boczku, konfitura z żurawin

Przygotowanie: przetnij oscypki na pół wzdłuż, owiń każdą połówkę plastrem wędzonego boczku. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilkanaście minut – do czasu aż oscypek się roztopi a boczek uzyska złoty kolor. Oscypki możesz przybrać konfiturą z żurawin.

Smacznego

Bear