Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Aktualności

Redyk w 360° obiektywie Agencji Reutera

redyk-obiektyw-360

Agencja Reuera znana jest ze swoich innowacji w sztuce fotograficznej a także w dziedzinie sprzętu i technice fotografowania. Dziś prezentujemy unikalne spojrzenie na redyk, wykonane za pomocą specjalnej kamery ultra fish eye. Oznacza to że do dyspozycji mamy pole widzenie 360°.

Czytaj dalej

Karpaty łączą

karpaty-lacza

Zapraszamy do obejrzenia filmu jaki w ramach projektu Karpaty Łączą stworzyło centrum UNEP/GRID. Wierzymy, że dzięki wspólnej Wołoskiej tradycji, współczesny dialog w całym Łuku Karpat jest możliwy, i ze dzięki temu zachowamy nie tylko walory przyrodnicze ale i unikalną pasterską tradycję.

Czytaj dalej

11 grudnia 2016 – Międzynarodowy dzień gór 2016

miedzynarodowy-dzien-gor2016

Międzynarodowy dzień gór został ustanowiony w 2003 roku przez Agendę ONZ do spraw rolnictwa. Powodem szczególnego wyróżnienia obszarów górskich była ich niebagatelna rola jaką góry pełnią, w utrzymaniu różnorodności biologicznej, krajobrazowej oraz kulturowej. Tegorocznym tematem przewodnim obchodów jest celebrowanie różnorodności i wzmacnianie poczucia tożsamości. Góry zajmują około 22% powierzchni lądów choć to nie precyzyjne dane […]

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Magiczne zdolności baców

baca-zdolnosci-magiczne

Obrzędy magiczne i religijne towarzyszyły pasterzom od zawsze. Wszak prowadzenie stada przez całe lato nierzadko w trudnych i zmiennych warunkach wymagały fachowej ręki i często nadprzyrodzonej pomocy. Bacowie cieszyli się przez to niezwykłym szacunkiem a wielu zyskiwało sławę czarowników i znachorów.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Bacówka

Bacówka Piorunowiec fot. Wikimedia Commons

Bacówka, to zamieszkiwany okresowo – w czasie wypasu owiec – budynek pasterski. Czasem zwany szałasem lub kolibą. W czasie wypasu przebywa w nim Baca wraz ze swymi pomocnikami Juhasami.  Jest to nie tylko schronienia ale również miejsce produkcji serów i produktów z wełny.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Bryndza

Bryndza to miękki ser podpuszczkowy otrzymywany z bundzu na terytoriach górskich związanych z tradycją wołoską. Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis).

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Żętyca

zentyca1

Żętyca lub jak twierdzą językoznawcy błędnie zapisana żentyca czy żyntyca, to jeden z tradycyjnych produktów a zarazem surowców owczarskich, wprowadzonych na nasze tereny dzięki Wołochom. To właśnie oni przynieśli na nasze tereny technikę produkcji owczych serów podpuszczkowych.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Watra czyli ognisko

watra1

Określenie Watra pochodzi z języka wołoskiego i oznacza ogień palony w formie trójnoga – stożka. Nazwa ta jest spotykana na całym obszarze Karpat. Jest to określenie ognia, który baca rozpala po dotarciu z owcami na halę i który nie może zgasnąć aż do zupełnego wypalenia się ostatniego dnia wypasu.

Czytaj dalej

Z wizytą u Bacy na Rusinowej Polanie

u-bacy-na-rusinowej

Rusinowa Polana to jedna z najpiękniejszych hal tatrzańskich. W materiale filmowym portalu tatry.pl, baca opowiada o swojej pracy i o tajnikach wytwarzania oscypków. Ciekawi Was co robi baca zimą? Albo jakiego zwierzęcia obawia się najbardziej? Zapraszamy do filmu portalu tatry.pl.

Czytaj dalej

Redyk (osod) 2016 w Jaworkach

redyk-jaworki1

15 października odbył się jesienny redyk w Jaworkach. Bacowie wydłużyli w tym roku sezon wypasu gdyż to 29.09 dzień św. Michała tradycyjnie jest ostatnim dniem wypasu ruszając w doliny dopiero w październiku. Zapraszamy do obejrzenia relacji nagranej dzięki uprzejmości Małopolskiego oddziału Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa.

Czytaj dalej
Bear