Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Aktualności

Encyklopedia pasterska: Bundz (bunc)

bundz

Bundz to delikatny miękki ser podpuszczkowy. Proces produkcji Bundzu przypomina produkcję oscypków. Mleko owcze klaguje się czyli ścina za pomocą podpuszczki z żołądków cielęcych. Następnie skrzep jest parzony w temperaturze około siedemdziesięciu stopni Celsjusza a następnie formowany w kształt bochnów. Najlepszy jest Bundz wiosenny ma wtedy najbogatsze walory smakowe.

Czytaj dalej

Redyk 2016 w Szczawnicy

redyk2016

Około 1900 owiec bacy Andrzej Majerskiego przeszło 15.10.2016 przez Szczawnicę. To koniec tegorocznego wypasu na Jaworczańskich Halach. Relację możemy obejrzeć dzięki uprzejmości Agencji fotograficznej ZEFIR.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Rasy owiec – Cakla

cakle

Tradycyjną rasą owiec hodowanych na terenie Karpat aż po Siedmiogród jest Cakla. Cakle podhalańskie charakteryzują się niezwykła odpornością na warunki atmosferyczne. Nie poddają się także chorobom. Mogą być hodowane na mleko, wełnę (około 4kg rocznie), mięso oraz skóry. Występują w odmianie białej i czarnej.

Czytaj dalej

III Zjazd Karpacki w 2017 roku

zjazd-karpackifot-ummalopolska

III Zjazd Karpacki odbędzie się w sierpniu 2017 w Istebnej. Tradycyjnie rozpocznie się mszą świętą i symbolicznym poświeceniem kierdla owiec. Podczas pierwszego zjazdu karpackiego Andrzej Skupień prezes Związku Podhalan mówił tak: – Mając na uwadze wielkie bogactwo kultury i bioróżnorodności Karpat, możliwości i szanse, jakie wynikają z Konwencji Karpackiej, a także wsparcie rozwoju terenów górskich, […]

Czytaj dalej

Łosod czyli zakończenie sezonu 2016 w Węgierskiej Górce

koniecsezonupasterskiegowegierskagorka1

Dzięki uprzejmości firmy WG Media zapraszamy do obejrzenia relacji z zakończenia sezonu pasterskiego w Węgierskiej Górce. Tradycyjnie w okolicy dnia św. Michała odbywa się łosod owiec. W tym dniu baca musi się rozliczyć z powierzonych mu owiec i przekazać je gazdom, którzy przezimują je w swoich gospodarstwach.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Rasy owiec – Polska Owca Górska

owcagorska1

Polska Owca Górska to rasa stworzona przez Profesora Mieczysława Czaję w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XXw. Jest to owca górska charakteryzująca się wysoką odpornością na warunki atmosferyczne i choroby. W porównaniu z caklem podhalańskim jest to rasa owiec dużo bardziej wydajna.

Czytaj dalej

Biblioteka: Mountain Risks: From Prediction to Management and Governance (Advances in Natural and Technological Hazards Research)

mountain-risks

  Książka ukazuje wielowątkowe podejście do dynamicznie rozwijającej się dziedziny zintegrowanych ocen ryzyka w obszarach górskich. Wszystkie główne aspekty od oceny zagrożeń i ryzyk po zarządzanie ryzykiem i szeroko pojęte zarządzanie terenem są ilustrowane za pomocą zróżnicowanych studiów przypadku.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Trombita, trąbita, trembita

trabita1

Trąbita to ludowy, prosty instrument dęty wydający niski dźwięk. Trąbity pasterskie są najczęściej proste, nieco zakrzywione na końcu i osiągają długość aż do 4 metrów. W Polsce odmiany trombit można spotkać do dziś w Beskidach i na Podhalu. Zwane są one po góralsku fajerami. Eugeniusz Janota ok. 1860 r. skomponował dwie melodie, grywane później na […]

Czytaj dalej

Redyk 2016 na Podhalu w obiektywie TV Podhale

redyk2016-1

„Przemarsz owiec przez wieś to jest właśnie przywrócenie tradycji. Powrót Bacy to kiedyś było wielkie wydarzenie.”. Zobacz jak wyglądało świętowanie na 11 festynie Bacowskim w Leśnicy Groniu.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Juhas i holajnik

juhas-holajnik

Wśród zawodów pasterskich największe chyba zamieszanie budzi brak świadomości czym się różnią od siebie baca, juhas i holajnik. Wszystkie te trzy zawody są wykonywane w gospodarstwie pasterskim jednak każdy z nich ma inny zakres odpowiedzialności i inne obowiązki powiedzieli byśmy w żargonie działu kadr.

Czytaj dalej
Bear