Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Aktualności

Biblioteka: Towards Sustainable Livelihoods and Ecosystems in Mountain Regions (Environmental Science and Engineering)

towards-sustainable-livelihoods

Fragmenty wstępu: Zrównoważone gospodarowanie i ochrona ekosystemów to palące problemy o dalekosiężnych skutkach, szczególnie w obliczu wysokiego przyrostu naturalnego, spadku plonów oraz wyczerpywania się różnorodności biologicznej. Górskie regiony świata dotyka bieda, spadek bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienie. Ponadto gwałtowny rozrost populacji i bardzo wolne tempo rozwoju spowodowały wymuszone ubóstwo.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Mieszanie owiec

mieszanie1

Mieszanie owiec to nic innego jak łączenie w jedno stado (kierdel) owiec od różnych gospodarzy (Gazdów). Baca, który będzie się opiekował stadem przez całe lato, umawiał się z gazdami na warunki pracy a następnie w dzień Św. Wojciecha ruszał ze stadem na halę.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Jak powstaje oscypek?

oscypek

Proces powstawania tego tradycyjnego sera podpuszczkowego nie jest skomplikowany natomiast unikalna kombinacja składników i warunków produkcji powoduje, że produkt finalny jest znany i ceniony w całej Europie. Do produkcji oscypków używa się mleka Polskiej Owcy Górskiej, czasem z dodatkiem mleka Polskiej Krowy Czerwonej. 

Czytaj dalej

Jakie wierzenia i obrzędy bacowskie są praktykowane na Żywiecczyźnie?

jozekmichalek

Żywiecczyzna to bardzo ciekawy obszar zarówno z punktu widzenia etnograficznego jak i przyrodniczego. Leży na pograniczu dwóch wielkich krain geograficznych a mianowicie Beskidów i Śląska. Ten fakt jak i bogata przeszłość regionu ukształtowała nieco inne zwyczaje pasterskie niż na pozostałym obszarze Karpat.

Czytaj dalej

Pasterstwo w kolekcji fotografii Jacka Ptaka

opowiesci-ptak1

Jacek Ptak – doświadczony przewodnik i miłośnik gór zgromadził unikalną kolekcję fotografii dotyczących pasterstwa i kultury ludzi gór. Na swojej stronie internetowej bogato opisuje także zwyczaje i legendy góralskie. Zapraszamy do odwiedzenia.

Czytaj dalej

Biblioteka: Mountains: Environmental Issues, Global Perspectives

mountains-environmental-issues-global-persp

Zapierające dech w piersiach region górskie mają miliony lat historii, sięgającej do czasów najwcześniejszych platform kontynentalnych. Niniejsza książka ukazuje unikalną charakterystykę górskich warunków geologicznych, ekologicznych i biologicznych.

Czytaj dalej

Potrawy góralskie: Dziatki ze spyrkom

grulanekluski1

Ziemniaki dominowały w diecie górali. Nie jadano za dużo mięsa – stać było na to tylko najbogatszych. Jaja były sprzedawane lub wymieniane. Dla urozmaicenia codziennego pożywienia gotowano kasze i właśnie kluski, do których spróbowania zapraszamy. Przepis pochodzi z “Kuchni góralskiej” Zdzisławy Zegadłówny.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: piszczałka wielkopostna

pizcalka-wielkopostna

Jednym z instrumentów pasterskich jest piszczałka bezotworowa zwana wielkopostną. Ponieważ pasterze używali instrumentów dętych do komunikacji nie tylko z ludźmi ale ze swoją zwierzyną, papież zezwolił na używanie tego instrumentu także w czasie wielkiego postu – stąd się wzięła nazwa.

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: Pasterstwo transhumancyjne

transhumance

Jest to typ pasterstwa praktykowany przez Wołochów lud z południowych Karpat, który do XVI wieku kolonizował cały łuk Karpat i w ten sposób dał podstawy do utworzenia wspólnoty kulturowej na obszarze całych Karpat. Ślady Wołoskie znajdziemy nawet na popularnym kapeluszu góralskim – muszelki okalające ten kapelusz pochodzą z Morza Czarnego a nie z Bałtyku. Jednakże […]

Czytaj dalej

Encyklopedia pasterska: fujara

fujara

Bacowie i juhasi musieli spędzać długie miesiące w oddaleniu od swoich bliskich. Śpiew i instrumenty muzyczne były sposobem na zapobieganie tęsknocie. Jednym z najważniejszych instrumentów jest fujara sałaśnicza czy też pasterska. Jest to instrument na tyle ważny, ze wpisano go na listę dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Pojawia się także u wielu popkulturowych artystów.

Czytaj dalej
Bear