Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Encyklopedia pasterska: Jak powstaje oscypek?

Proces powstawania tego tradycyjnego sera podpuszczkowego nie jest skomplikowany natomiast unikalna kombinacja składników i warunków produkcji powoduje, że produkt finalny jest znany i ceniony w całej Europie. Do produkcji oscypków używa się mleka Polskiej Owcy Górskiej, czasem z dodatkiem mleka Polskiej Krowy Czerwonej. 

 

Po wydojeniu owiec, mleko jest cedzone i podgrzewane. Dodaje się żołądków jagnięcych co rozpoczyna proces powstawania skrzepu. Następnie, w miarę jak mleko się ścina, jest podgrzewane a skrzep zbierany i ugniatany w specjalnym naczyniu. Tak przygotowany ser jest jeszcze dosyć luźny. Aby zrobił się zwięzły baca moczy go w gorącej wodzie a następnie ugniata. Gdy temperatura równomiernie ogrzeje ser wkłada się go do formy. Następnie oscypki muszą odpocząć w solance – moczy się je 24 godziny. Po tym czasie osuszone są gotowe do wędzenia które trwa 2 dni.

Zapraszamy do obejrzenia materiału zrealizowanego przez Benefit TV:

 

Bear