Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Encyklopedia pasterska: Mieszanie owiec

mieszanie1Mieszanie owiec to nic innego jak łączenie w jedno stado (kierdel) owiec od różnych gospodarzy (Gazdów). Baca, który będzie się opiekował stadem przez całe lato, umawiał się z gazdami na warunki pracy a następnie w dzień Św. Wojciecha ruszał ze stadem na halę.

 

Po przybyciu na halę baca zapalał watrę w bacówce a następnie zaczynało się mieszanie owiec. Na polanie stawiana (wbijana) jest mojka – jodłowa gałąź (tuż obok niej żelazny kołek mający symbolizować siłę i zdrowie obecnych na hali), wokoło której kierdel zaganiany jest trzykrotnie. Celem tego jest zespolenie owiec – zazwyczaj pochodzących od różnych gospodarzy – w jeden kierdel, co zapobiega oddalaniu się i ucieczkom pojedynczych zwierząt. Rola bacy to pociągnąć stado za sobą, a ułatwia mu posypywanie stada solą z trzymanej przy boku grudziarki. Juhasi z pomocą psów, gwizdania i okrzyków podrywają stado, które w ślad za bacą zaczyna krążyć wokół wbitej gałęzi. Uwaga juhasów jest skierowana na owce, gdyż żadna z nich nie może wypaść poza zatoczony krąg. Wierzono bowiem, iż ile owiec wypadnie poza krąg tyle zginie w nadchodzącym sezonie (zostaną zagryzione przez dzikie zwierzęta, zgubią się – odłączą się od stada).

 

Po zagonieniu owiec do koszaru, baca odprawiał kolejne obrzędy mające odpędzić uroki i zapewnić powodzenie wypasu.

 Zapraszamy do obejrzenia filmu zrealizowanego przez prtal: ebeskidy.com

Bear