Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Encyklopedia pasterska: Rasy owiec – Polska Owca Górska

owcagorska1Polska Owca Górska to rasa stworzona przez Profesora Mieczysława Czaję w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XXw. Jest to owca górska charakteryzująca się wysoką odpornością na warunki atmosferyczne i choroby. W porównaniu z caklem podhalańskim jest to rasa owiec dużo bardziej wydajna.

 

Polska Owca górska powstała na drodze krzyżówki Cakla Podhalańskiego z trykami (samcami) ras Fryzyjskiej i Cakli Siedmiogrodzkich. W porównaniu z podhalańskim caklem, stanowiącym rasę wyjściową, odznacza się znacznie lepszymi cechami użytkowymi i wydajnością mleka, mięsa i wełny.

 

Istnieje także odmiana barwna, która tak charakteryzuje Muzeum Rolnictwa w Szreniawie:

„Polska owca górska odmiany barwnej to stara rodzima odmiana prymitywnej grupy rasowej cakiel, występującej na terenie Karpat Południowych i części Bałkanów. Rasa objęta jest programem ochrony zasobów genetycznych. Owce te mają ciemnobrunatną barwę, z czasem siwiejącą i rudziejącą; może występować biała łysinka na głowie i biała końcówka ogona. Wełna tych owiec – naturalnie kolorowa – może służyć do wyrobu produktów regionalnych, a z pozyskiwanego mleka wyrabia się oscypki i bundz. Muzealne stadko tych owiec składa się z dwóch maciorek i tryka.

 

Obydwie odmiany stały się zagrożone ze względu na spadek zainteresowania pasterstwem na obszarach górskich. Obecnie stare rasy owiec wracają do łask.

Bear