Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Encyklopedia pasterska: Żętyca

zentyca1Żętyca lub jak twierdzą językoznawcy błędnie zapisana żentyca czy żyntyca, to jeden z tradycyjnych produktów a zarazem surowców owczarskich, wprowadzonych na nasze tereny dzięki Wołochom. To właśnie oni przynieśli na nasze tereny technikę produkcji owczych serów podpuszczkowych.

 

Żętyca to serwatka z mleka owczego pozostała po produkcji serów. Może być spożywana, jako świeża – słodka albo sfermentowana kwaśna. U osób nieprzyzwyczajonych może spowodować rozwolnienie tak samo jak w przypadku maślanki. Na żętycy można także ugotować zupę podobną do rosołu o niezrównanych wartościach odżywczych.

 

Żętyca ma w medycynie ludowej znaczenie szczególne. Używano jej do leczenia chorób górnych dróg oddechowych w tym gruźlicy. Jednak brak naukowych badań nad tym zagadnieniem. Żętyca zawiera 60-70% wody, 0,5% soli i 3-4 procent tłuszczu jeżeli pochodzi z mleka owczego.

Bear