Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Owca na ratunek

Pasterstwo od wieków było tradycyjną formą gospodarowania na terenach górskich. Kiedy coraz intensywniej wkraczano na tereny górskie intensywna gospodarka pasterska doprowadziła do znacznych przekształceń krajobrazu górskiego. Dlatego w większości górskich parków narodowych zakończono gospodarkę pasterską. Szybko okazało się jednak, że wartości kulturowe i przyrodnicze współgrają ze sobą tworząc unikalny charakter wielu polan.

 

Dlatego też obecnie dopuszcza się tak zwany kulturowy wypas owiec. Jest to mniej intensywna forma wypasu, która jednocześnie zachowuje walory kulturowe i przyrodnicze krajobrazu. Okazało się bowiem, że dawne hale pasterskie, są siedliskiem wielu cennych gatunków roślin i zwierząt. Bez tego typu gospodarowania skład gatunkowy hal pasterskich bardzo ubożał. Zanikały także ich walory krajobrazowe.

 

Wiele parków narodowych podjęło więc decyzję o przywróceniu pasterstwa na swoim terenie. Wiele gatunków roślin musi być zgryzione przez owce w swoim cyklu życiowym aby móc się rozmnażać. Zwierzęta zapewniają także darmowy transport nasion i nawożenie. Przykładem takiego działania jest Polana Chochołowska w Tatrzańskim Parku Narodowym, na której dzięki współpracy z owcami zachowano zbiorowisko krokusów, a po drodze na Polanę Chochołowską możecie spróbować wielu produktów pasterskich.


Fotografia we wpisie pochodzi z serwisu: Na Tatry

Bear