Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Potrawy góralskie: Dziatki ze spyrkom

grulanekluski1Ziemniaki dominowały w diecie górali. Nie jadano za dużo mięsa – stać było na to tylko najbogatszych. Jaja były sprzedawane lub wymieniane. Dla urozmaicenia codziennego pożywienia gotowano kasze i właśnie kluski, do których spróbowania zapraszamy. Przepis pochodzi z “Kuchni góralskiej” Zdzisławy Zegadłówny.

 

Potrzeba przygotować następujące produkty:

  1. Bryndza
  2. Ziemniaki
  3. Mąka
  4. Sól

Ziemniaki należy ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu nie odcedzamy ziemniaków ale tłuczemy je w niewielkiej ilości wody, w której się gotowały. Dodajemy taką ilość mąki, aby dało się formować ciasto. Formujemy niewielkie kulki i wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gdy wypłyną podajemy z dodatkiem bryndzy okraszone kawałkami przysmażonej słoniny.

Co ciekawe do tego dania przyznają się głównie Słowacy i uważają je za danie narodowe, choć gdy popatrzymy po łuku Karpat każdy naród ma swoją wersję grulanych (ziemniaczanych) klusek. Można powiedzieć, że jest to potrawa typowo górska wszak w Alpach znane są włoskie gnocchi czy austriackie spätzle. Smacznego!

Bear