Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Ser kozi wołoski biały lub wędzony

ser woloski 2Wytwarzany jest w kształcie walca, ma kolor biały do kremowego, a po uwędzenia – żółty do brązowego, w konsystencji jest stały i elastyczny. Smak ma lekko słony, o przyjemnym zapachu, łagodny.

Ser wytwarzany jest w Beskidzie Niskim. Szczegółowe metody jego produkcji poznano z ustnych przekazów i demonstracji starszych mężczyzn zajmujących się wytwarzaniem serów na wypasach.

Waga: od 370 – 400 g , wysokość: 7 – 8 cm, w obwodzie: ok. 24 cm

 

Nazwa – ser wołoski – pochodzi od Wołochów, plemienia koczowniczych pasterzy górskich, które w XV wieku łukiem Karpat dotarło do Mszany z Bałkanów. Ludność ta trudniła się głównie pasterstwem i wyrobem serów oraz pozyskiwaniem skór. Wołosi uzyskali prawo zakładania osad na własnym prawie tzw. „wołoskim”.

Bear