Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Ser wołoski wędzony

Oryginalny ser owczy produkowany według tradycyjnej metody. Walory swoje zawdzięcza pochodzeniu z górskich terenów, gdzie nie tylko czynniki naturalne, lecz także surowce – mleko i produkcja według regionalnej metody wpływają na jakość i cechy charakterystyczne produktu.

Jest to krągły, żółty placek wędzonego sera podpuszczkowego doskonale nadającego się na stoły podczas uroczystości rodzinnych, bankietów lub przyjęć okolicznościowych. Skład i produkcja identyczna jak w przypadku oscypka i redykołki. Niższa jest jednak temperatura dymu, w którym poddany jest on wędzeniu.

Ozdobiony na zewnątrz od góry wzorem góralskiej „rozety” jest towarem eleganckim i stanowi prawdziwą ozdobę każdego stołu.

Ser ten wytwarza gładką elastyczną skórkę o barwie ciemno żółtej, w przekroju ser jest barwy kremowej. Jego konsystencja jest elastyczna, miąższ miękki, skórka twardsza.

Średnica  sera to około 30 cm, wysokość: 8-10 cm

Smak delikatny, lekko słony, wyraźny zapach wędzenia

Bear