Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Sery owcze i wino? Jak je połączyć?

Owce w krajobrazie polskich gór to widok częsty, ale od niedawna możemy spotkać także winnice. Czy zbliża nas to do tradycyjnie związanych z winiarstwem i pasterstwem regionów Włoch czy Austrii? Można powiedzieć, że jesteśmy na początku drogi. Na pewno jednak mamy już światowej klasy sery owcze. Stąd temat dzisiejszego postu związany z owczarstwem: sery owcze i wina jak je łączyć?

Ogólna zasada jest następująca: im bardziej wyrazisty ser, tym bardziej wyraziste wino powinno mu towarzyszyć. Dobierając sery pamiętajmy, żeby było to kilka różnych serów o zróżnicowanych smakach lub o różnej dojrzałości.

Dobrym pomysłem jest też próbowanie kombinacji kilku win z różnymi serami. W tym przypadku dobrą zasadą jest, żeby wino nie zgłuszało sera i na odwrót. Obydwa smaki mają się przenikać i uzupełniać.

Jakich win szukać? Odpowiedź nie jest prosta. W przypadku serów z regionów owczarskich Włoch czy Francji wybierajmy wina z tego samego regionu. W przypadku polskich serów sytuacja jest dużo trudniejsza i będzie wymagała od nas prób. W przypadku serów słonych szukajmy win wyrazistych z wyraźnie wyczuwalnymi nutami dymu, orzechów i wiśni.

Post Tagged with, ,
Bear