Podhale: 608 120 268

Beskidy: 664 928 587

Warzonka – Gazdowski sposób na przeziębienie

Warzonka to gorący napój alkoholowy na bazie wódki znany zarówno w Karpatach jak i w części Sudetów. Gazdowie – czyli gospodarze przygotowywali go dla tych, którym widmo przeziębienia zaglądało w oczy. Pomaga na wszelkiego rodzaju dolegliwości przeziębieniowe oraz w ich profilaktyce na przykład po znacznym wychłodzeniu organizmu. Jest wiec cudownym remedium na chłodne dni kiedy wracamy do do mu przemoczeni i przemarznięci.

Do przygotowania warzonki potrzeba: 

Proporcje dla 2-3 osób to:
– cukier – 4 łyżki
– alkohol: śliwowica lub  wódka – ok. 150ml
– masło 80g

 

Przygotowanie:

Do rondla dajemy masło i cukier i podgrzewamy na kuchence bardzo powoli, cały czas mieszając. Czynność tę wykonujemy na najmniejszym możliwym ogniu. Cukier powoli się rozpuści i połączy z masłem tworząc pienistą masę. Należy cały czas mieszać zawartość rondla. Gdy masa zacznie zmieniać kolor należy zdjąć rondel z ognia i zdecydowanym ruchem dodać alkohol (uwaga może chlapać). Kiedy masa zacznie gęstnieć znów rozpoczynamy bardzo powolne podgrzewanie cały czas mieszając. Doprowadzamy następnie masę do wrzenia – należy mieć przygotowaną przykrywkę gdyż masa może się zapalić. Tak przygotowaną warzonkę pijemy gorącą. Po wypiciu należy natychmiast położyć się do łóżka. Gazdowie gwarantują, że rano po przeziębieniu nie będzie ani śladu.

Bear